Menu
Hurghada

Praktisch informatie over Hughada

Er vallen zo veel nuttige dingen te vertellen over een reis naar Egypte dat we ook deze pagina moeten onderverdelen in verschillende rubrieken waar je gedetailleerde informatie kan terugvinden over elk onderwerp.

praktische informatie hurghada

De enige officiële taal in Egypte is het Arabisch. Hoewel het door de Egyptenaren gebruikte Arabisch een nogal vrij zwaar dialect is van het officiële Arabisch, blijft Egypte nochtans wel één van de meest aangeraden landen om deze taal te leren en dit omdat Egypte met voorsprong de grootste producent is van Arabisch gesproken televisieprogramma’s en films, die in de gehele Arabische wereld worden uitgezonden en waardoor zo goed als iedereen het Egyptische dialect zonder probleem begrijpt.

Een korte lijst met nuttige en veel gebruikte Arabische woorden vind je hier terug:
Arabische basiswoordenschat
Arabische woordenlijst
Islamitische woordenlijst
Verklarende woordenlijst arabisch
Arabisch is niet alleen een ons volledig onbekende en vreemde taal met bijna onuitspreekbare klanken, ook het gebruikte alfabet is volledig anders dan het onze, waardoor je zelfs als je je enkele woorden hebt meester gemaakt, je deze nog steeds onmogelijk kan terugvinden op bijvoorbeeld de menukaart van een restaurant (ook de cijfers zijn trouwens anders, waardoor je ook de aangerekende prijs niet kan controleren!)

Op de volgende website kan je het Arabische alfabet terugvinden: Arabisch alfabet

Arabische cijfers

Omdat het alfabet volledig verschilt van het onze, kan je ook moeilijk het woord opzoeken in een woordenboek. Google translator geeft al wel een fonetische schrijfwijze wanneer je een Nederlands woord vertaalt naar het Arabisch, maar omgekeerd werkt het nog niet. Hier vind je de nuttigste online vertalingsites en woordenboeken voor Arabisch:
Google translator met phonetische uitspraak
Online woordenboek Arabisch-Nederlands-Engels
Online vertaalsite en woordenboek Arabisch naar alle andere talen
Moest je je na het lezen van het bovenstaande een beetje ongemakkelijk voelen, geen nood! Hurghada is zo populair bij Europese toeristen, dat Engels, Frans en Duits door zowat iedereen met wie je kans maakt in contact te komen vloeiend gesproken wordt. Omdat ook grote aantallen Nederlandse en Vlaamse vakantiegangers jaarlijks deze bestemming uitkiezen om hun vakantie door te brengen, is het zelfs niet ongewoon om regelmatig een Egyptenaar te ontmoeten die een aardig woordje van onze taal spreekt! Zeker in de hotels aangeboden door de belangrijkste touroperators van de Lage Landen, zal je dus geen enkel taalprobleem ondervinden tijdens een verblijf in Hurghada.

De officiële munteenheid in Egypte is de Egyptische Pond. Deze wordt “gineh” genoemd in het Arabisch. Iedere Egyptische Pond bestaat dan weer uit 100 Piaster. De wisselkoers van één Euro is ongeveer 8 Pond, maar op het moment dat u dit nu leest kan het weer volledig anders zijn. Controleer daarom dus altijd de waarde van het geld voordat u ergens gaat wisselen! Op Banknotes.com kan u trouwens afbeeldingen zien van alle bankbiljetten die in omloop zijn in Egypte.

Een betrouwbare website waar u de huidige wisselkoers tussen de Euro en de Egyptische Pond kan controleren:Wisselkoers.nl

Euro’s, Dollars & Britse Ponden worden trouwens bijna overal aanvaard als betaalmiddel in Hurghada, zelfs in de kleinste winkeltjes, maar je zal waarschijnlijk wisselgeld krijgen in de lokale munteenheid. Pas in dat geval wel héél goed op dat je niet opgelicht wordt!

Het in Egypte gangbare geld

Banken zijn over het algemeen geopend van 8.30 uur tot 14.30 uur van zondag t/m donderdag en gesloten op vrijdag (dit is de islamitische rustdag) en zaterdag. Sommige banken en vooral de vele wisselkantoren in de toeristische gebieden zoals Hurghada zijn wat langer geopend en zelfs in het weekend open. Bij een aantal banken vindt u ook pinautomaten en in de meeste grote hotels kan je ook geld opvragen met je kredietkaart. Vraag uw eigen bank naar aktuele informatie over de mogelijkheden en de kostprijs van deze transacties, aangezien deze in sommige gevallen vrij hoog kunnen oplopen.

Kredietkaarten worden door bijna alle hotels en restaurants aanvaard en ook in de modernere souvenirwinkels kunt u meestal met de belangrijkste creditcards betalen. Debet kaarten zijn daarentegen bijna onbruikbaar, tenzij deze zijn uitgerust met de Maestro functie.

Verwacht zeker geen culinaire hoogtepunten van de Egyptische keuken, hoewel er voldoende mogelijkheden zijn om een goede variatie aan gerechten voorgeschoteld te krijgen: Eerst en vooral zijn er de ‘street snacks’ waarvan fuul, falafel (taamiya) en kebab de bekendste zijn. Deze zijn overheerlijk en bijna gratis en ook vrij veilig aangezien ze vers voor je ogen bereid worden. Enkele tips: Ga enkel naar deze standjes waar een lange rij lokale Egyptenaren staat aan te schuiven. Dit verzekert je ervan dat wat je krijgt van hoge kwaliteit (anders zouden ze wel ergens anders gaan), vers en goedkoop is!

Typische Egyptische maaltijd

Voor uitgebreidere gerechten moet je daarentegen in een restaurant terecht, waar je vooral veel kip en lamsvlees op je bord zal krijgen, maar ook een lekker gestoomd duifje, de lokale specialiteit is een aanrader. Op WorldCook.net kan je de recepten terugvinden van de belangrijkste Egyptische recepten. Omdat je niet kan zien hoe vers de vis of het vlees zijn en onder welke hygiënische omstandigheden het bereid wordt, is het raadzaam om te vertrouwen op raadgevingen van reisleiders of toeristen die reeds langere tijd in de stad verblijven vooraleer een restaurant uit te kiezen.

Indien de Egyptische keuken je niet echt aanspreekt, zijn er meer dan voldoende restaurants in Hurghada die andere specialiteiten aanbieden, gaande van pikante Thai gerechten, over Mexicaans tot Franse ‘Haut-Cuisinne’. Deze zijn meestal wel veel duurder dan de lokale restaurants. De kwaliteit van het eten in de hotels varieert van uitstekend tot middelmatig. Als de maaltijden in je hotel van groot belang zijn voor je, dan kan je je beter vooraf informeren bij je reisagentschap of bij andere reizigers!

Water uit de kraan wordt afgeraden van te drinken (hoewel je tanden ermee poetsen geen enkel probleem zou mogen opleveren), maar er is uiteraard ook bronwater in flessen te koop. Als streng Islamitisch land wordt er in Egypte afkeurend gereageerd op alcoholmisbruik en is het nuttigen ervan op straat verboden. In de hotels, restaurants en pubs daarentegen vindt je alle soorten bier en sterke drank terug die je ook bij ons in Europa kan kopen.

Personen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit die voor toeristische doeleinden naar Egypte reizen, moeten in het bezit zijn van een geldig paspoort (geen identiteitskaart!) en een toeristenvisum. Dit visum kan je kopen op de luchthaven van aankomst in Egypte en dit wordt meestal door je reisagentschap voor je geregeld, hoewel het goedkoper en even gemakkelijk is om het zelf te doen.

Deze informatie kan uiteraard op elk ogenblik veranderen, dus het valt aan te raden dit nog eens na te kijken op de website van de bevoegde officiële regeringsinstantie:
België: Benodigde reisdocumenten
Nederland: Benodigde reisdocumenten
Wil je helemaal zeker zijn of heb je verdere vragen, dan kan je contact opnemen met de ambassade van Egypte in je land:
België: Ambassade van Egypte in België
Nederland: Ambassade van Egypte in Nederland
Vooraleer je afreist naar Hurghada, kan je ook best het laatste reisadvies van je regering nakijken om te zien wat de specifieke risico’s zijn van een vakantie in Egypte:
België: Reisadvies Egypte
Nederland: Reisadvies Egypte
In het onwaarschijnlijke geval dat je een groot probleem ondervindt tijdens je verblijf in Egypte, dan kan je uiteraard steeds contact opnemen met de ambassade of consulaat van jouw land in Egypte:
België: Belgische Ambassade in Caïro
Nederland: Nederlandse Ambassade in Caïro

Telefoneren:In de meeste door de bekende reisorganisaties aangeboden hotels en vakantiecomplexen kunt u rechtstreeks vanuit uw kamer bellen. Informeer je wel eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn aangezien de prijzen vaak exorbitant hoog liggen. Het is veel goedkoper te bellen met een openbare telefoon waarvoor in de meeste winkels telefoonkaarten te verkrijgen zijn.

Uw mobiele telefoon is eveneens bruikbaar op voorwaarde dat uw provider een roaming-overeenkomst heeft afgesloten met een telefoonmaatschappij in Egypte. Als u wilt weten of dit zo is, kunt u het beste even contact op nemen met uw provider en vraag dan tegelijk ook naar de voor jou van toepassing zijnde tarieven, die zonder twijfel zeker niet goedkoop zullen zijn!

Om te telefoneren naar Nederland draait u eerst het landnummer 0031 en om te telefoneren naar België landnummer 0032, vervolgens het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer (allemaal na elkaar intoetsen).

De goedkoopste manier om vanuit Egypte naar België en Nederland te telefoneren is via de Internet telefoondienst Skype. Dit programma laat toe om gratis via het Internet te telefoneren met iedereen die aangemeld is op deze dienst!

Internet café

Internet:Tegenwoordig kan je overal Internetcafes vinden en Hurghada is hierop geen uitzondering. Je vindt ze terug in hotels, bars en zelfs in shopping-malls! De laatste jaren zijn er trouwens steeds meer plaatsen waar je via je laptop ook gratis toegang hebt tot Internet via een Wifi netwerk, hoewel het vaak enkel voor de klanten is die iets consumeren in de zaak.

Elektriciteit: Hurghada heeft zich volledig aangepast aan de westerse toerist en dus vormt ook elektriciteit geen enkel probleem: 220 volt en Europese stekkers zijn de norm, maar een reisadaptor kan altijd handig zijn wanneer je niet in een luxe of middenklasse hotel verblijft.


Tijd: In Egypte is het 1 uur vroeger dan in België en Nederland, zowel tijdens het zomer- als winteruur.


Openingstijden: De winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur tot 13.00 uur en van 16.00 uur tot 19.00 uur. In de toeristische plaatsen zoals Hurghada blijven vele winkels langer open, afhankelijk van de drukte en de tijd van het jaar. Hier zijn de winkels dan ook meestal doorlopend geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur en in de belangrijkste winkelstraten tot laat in de avond. Bijna elk dorp en stad heeft zijn eigen dagelijkse of wekelijkse markt.


Reisverzekering: Egypte is nog steeds een ontwikkelingsland en de medische zorgen staan er op een lager niveau dan in België of Nederland. Een reisverzekering kost bijna niets en kan u onaangename verrassingen besparen. Meestal kan je wanneer je je reis boekt ook onmiddellijk een reis- en annuleringsverzekering erbij nemen, maar indien je dat niet hebt gedaan kan je alsnog een reisverzekering online afsluiten tegen een vrij goedkope prijs. Sluit uw reisverzekering eenvoudig snel én voordelig af bij Univé!


Feestdagen:
Omdat de Egyptische feestdagen uiteraard niet samenvallen met de onze, en ze ook nog eens elk jaar op een andere datum vallen, kan je ze best eens opzoeken op de volgende website: Egyptische feestdagen

Nijlcruises

Ontdek Egypte tijdens een cruise over de Nijl. De Nijlcruise vaart tussen Luxor en Aswan en brengt u langs 70% van alle tempels in Egypte.

Rondreizen

Tijdens uw rondreis door Egypte geniet u van een prachtige natuur, schitterende oudheden en ontdekt u de tempels langs de Nijl.

Excursies

Cultuur opsnuiven? Sportieve tripjes? Sightseeing? Wij bieden tours en excursies voor alle soorten reizigers en door heel Egypte.

No trips available. Please add a new trip.