Menu
Hurghada

Natuur in Hurghada

Hoewel Egypte voor 94% uit woestijn bestaat, wil dit niet zeggen dat er op het vlak van natuur niets te zien of te beleven valt.

Dierenleven: In Egypte leven een honderdtal verschillende zoogdieren, waarvan je zeker de gedomesticeerde soorten zoals kamelen, ezels, waterbuffalo’s en paarden zal te zien krijgen. Ook vleermuizen zijn alomtegenwoordig! Hoewel in antieke tijden zeer veel exotische diersoorten in Egypte voorkwamen, denken we maar even aan (jacht)luipaarden, hyena’s, lynxen een dergelijke, dan moeten we constateren dat deze allen op het randje van uitsterven staan. Andere tot de verbeelding sprekende dieren zoals woestijnvossen, antilopes en nijlpaarden worden wel nog af en toe gespot door toeristen.

hurghada giftun island

Je wil het waarschijnlijk liever niet weten, maar ook slangen (met 34 soorten) en schorpioenen zijn wijdverspreid in het land, hoewel de kans op een ontmoeting zeer klein is en incidenten met dodelijke afloop zo goed als nihil zijn.

Egypte is ook een belangrijke stop- of broedplaats voor talloze trekvogels, omdat het de enige plek is in de wijde omgeving waar ze aan zoet water kunnen geraken. Meer dan 400 vogelsoorten zijn reeds waargenomen in het land en een geschatte twee miljoen grote trekvogels (zoals flamingo’s, ooievaars en vele anderen) passeren jaarlijks via Egypte. Al deze trekvogels en de veel voorkomende roofvogels zijn door de Egyptische wet beschermd.

Plantenleven: De lotusbloem, het belangrijkste symbool van het oude Egypte, kan nog maar met mondjesmaat worden teruggevonden, voornamelijk in de deltaregio. De even bekende papyrusplant, waarvan het oud-Egyptische papier werd vervaardigd en dat in de vele grote moerassen volop voorkwam, bestaat nu enkel nog in door de mens onderhouden botanische tuinen.

Interessante plantensoorten die je wel nog terugvindt, naast de honderden grassoorten, zijn de gecultiveerde dadelpalm en de wilde acaciabomen. Ook de waterhyacint kom je overal tegen, zelfs in zulke grote hoeveelheden dat het hele kanalen en rivierarmen verstikt.

Natuur van Egypte

Nationale parken: Egypte kent momenteel 23 ‘Beschermde gebieden’, maar wat deze status precies inhoudt verschilt sterk van park tot park. Sommige, zoals het ‘Nile Islands Protected Area’ kennen geen enkele restrictie en bij anderen is de toegang dan weer volledig verboden, terwijl enkele parken (zoals Ras Mohammed National Park) enorme toeristische trekpleisters zijn geworden. Klik op de link hieronder voor een overzicht van de belangrijkste Nationale Parken voor het toerisme in Egypte:

Nationale Parken in Egypte

Milieu problemen: Zoals overal in de wereld oefent de bevolking van Egypte een grote druk uit op het milieu. De belangrijkste en meest opvallende voorbeelden zijn de vervuiling in Caï, één van de meest vervuilde steden ter wereld, en de ongebreidelde toeristische ontwikkeling langsheen de Rode Zee kust en in de Sinaï met een nefast gevolg voor de aangrenzende koraalriffen. Andere problemen zijn de verzilting van grote stukken landbouwgrond en de lozing van ongezuiverd afvalwater in de Nijl en de zee.

Een kleinschalige reisorganisatie die je van nabij kennis laat maken met de woestijnnatuur van Egypte, is Hadiya Reizen.