Geografie
Egypte kan je onderverdelen in enkele duidelijk van elkaar te onderscheiden geografische regio’s:
Kustlijn: Egypte heeft twee totaal verschillende kustlijnen. Enerzijds de relatief vruchtbare kustregio van de Middellandse Zee met als zwaartepunt het cosmopolitische Alexandrië en anderzijds de droge en dorre kustlijn langs de Rode Zee, waar tot voor kort slechts enkele verspreidde bedouinen woonden maar dat nu door het toerisme een enorme ontwikkeling kent. Het is langs deze laatstgenoemde kustlijn waar de populaire badplaats Hurghada zich bevindt.
Oostelijke woestijn: Dit is de zeer bergachtige woestijn (in Egypte ook gekend onder de naam Arabische woestijn) met toppen tot boven de 2000 meter, tussen de Nijlvallei en de westkust van de Rode Zee. Alle excursies vanuit Hurghada naar het binnenland zullen plaatsvinden in deze regio, of ze op zijn minst doorkruisen tot je de Nijlvallei bereikt.
Vallei van de Nijl: Economisch en cultureel is de Nijlvallei, waar meer dan 90% van de Egyptenaren woont, uiteraard het belangrijkste landgedeelte. In het zuiden, waar de Nijl zich een weg baant in een bergachtig landschap, is dit niet meer dan een smalle band cultiveerbaar land, maar naar het noorden toe wordt het landschap vlakker en het landbouwland aan weerszijden van de rivier steeds breder, tot een maximum van z’n 30 kilometer. Luxor, de historische hoofdstad van het Faraonische Egypte uit de oudheid en gemakkelijk bereikbaar vanuit Hurghada, bevindt zich op de oostelijke oever van de Nijl.
Nijldelta: Ongeveer ter hoogte van de huidige hoofdstad Cairo splitst de Nijl zich in verschillende riviertakken en de vallei wordt hier een tweehonderd kilometer brede delta, een enorme groene trechter van extreem vruchtbare grond. Aangezien deze regio instaat voor de voedselbevoorrading van het hele land is het dus niet verwonderlijk dat dit één van de meest intens gecultiveerde streken ter wereld is.
Geografie van Egypte
Westelijke woestijn: Dit is het Egyptische en meest oostelijke deel van de tot de verbeelding sprekende Sahara woestijn, die over gans Noord-Afrika van de Atlantische oceaan tot aan de vallei van de Nijl reikt. Dit is én van de meest onherbergzame regio’s ter wereld met onleefbaar hoge temperaturen en weinig tot geen neerslag, maar ondanks dit alles zijn er toch verscheidene oases terug te vinden op de weinige plaatsen waar het grondwater tot aan de oppervlakte raakt.
Sinaï: Ten oosten van het Suezkanaal heb je de Sinaï, een driehoekige woestijn begrensd in het noorden door de Middellandse Zee, in het westen de golf van Suez en het Suezkanaal, en in het oosten door de golf van Aqaba en de grens met Israël. Ook deze regio is zeer bergachtig en hier vind je dan ook de hoogste bergtop van Egypte terug, Mount Sinaï met een hoogte van 2642 meter.