Hurghada Excursies Luxor tempels

Luxor tempels


De beste plek om de grandeur van het pharaonische verleden te aanschouwen is zonder twijfel Luxor, het oude Thebe, de religieuze hoofdstad van het Egyptische rijk. Er zijn meer dan genoeg tempels en andere ruïnes om een halve week te vullen, maar op een tweedaagse excursie kan je gemakkelijk alle hoogtepunten bezichtigen.

Top of the bill is zonder twijfel het tempelcomplex van Karnak, net ten noorden van Luxor stad. Dit complex bevat enkele tientallen verschillende tempels en is gedurende honderden jaren voortdurend uitgebreid geweest. Ook een nachtelijk bezoek aan Karnak met zijn prachtige "sound and light show" is een echte belevenis.

Midden in de stad ligt de tempel van Luxor. Klein maar mooi bewaard en mooi verlicht tijdens de nacht, wat mooie plaatjes oplevert. Samen met Karnak bevindt deze tempel zich op de oostelijke oever van de Nijl, wat erop duidt dat deze tempels gewijd waren aan de Egyptische goden. Dit in tegenstelling van de tempels op de westoever, die allen dodentempels zijn en enkel dienden om de nagedachtenis van de overledene te bewaren.

Op de westelijke oever van de Nijl vinden we verschillende imposante dodentempels. De meest opvallende zonder twijfel deze van Hatshepsut, één van de weinige vrouwelijke pharao's. Ook het Ramesseum, met zijn reusachtige omgevallen beeld van Ramses II, mag zeker niet op je lijstje ontbreken. Onbekend en weinig bezocht is Medinet Habu, de dodentempel van Ramses III. Deze is reusachtig groot en bijna perfect bewaard gebleven en de kans is groot dat je er de enige bezoeker bent. De kolossi van Memnon, aan de toegangsweg, zijn het enige wat rest van de dodentempel van Amenophis.

Het meest tot de verbeelding sprekend is echter de vallei der koningen met zijn tientallen koningsgraven uitgehakt diep in de rotswanden. Sommigen zijn echte labyrinten van gangen en kamers terwijl andere slechts uit één enkele kamer bestaan, maar wat ze allen gemeen hebben zijn de prachtige hiërogliefen en beschilderingen van de wanden van de tombes. Hier bevindt zich ook de tombe van Toetanchamon waar Howard Carter een fantastische schat aan grafgiften ontdekte.

Bovenop dit alles heb je ook nog enkele mooie en moderne musea in Luxor, waar enkele van de mooiste vondsten worden tentoongesteld. Ook een bezoek aan de souk en de vele straat restaurantjes is een must als je in Luxor bent.

Luxor is gemakkelijk te bereiken vanuit Hurghada via een mooi geasfalteerde weg, waardoor je na enkele uren reeds ter plaatse bent.