Media


De Egyptische media heeft een grote invloed doorheen de hele Arabische wereld. Dit is te danken aan de grote aantallen kijkers en luisteraars naar de Egyptische nieuwsuitzendingen, maar vooral door de in de grondwet vastgelegde persvrijheid, die ook in realiteit meer en meer wordt toegepast, hoewel er nog steeds veel wetten beperkingen opleggen aan de vrijheid van meningsuiting.

Hoewel de geschreven pers zeer divers is in Egypte, met meer dan 500 kranten en weekbladen, moeten we toch opmerken dat het grootste deel op één of andere manier toch in handen van de overheid is. Bij de overige kranten komt het nog wel eens voor dat een journalist in de gevangenis belandt wanneer één van zijn artikels te kritisch was over het regime van het land.

Egyptische krant

In het land zijn ook meer dan 50 radiostations actief, maar het is echter vooral de televisie er met glans bovenuit springt in het Egyptische medialandschap. Naast de twee staatsomroepen, zijn er momenteel ook een honderdtal privé-zenders actief in Egypte. Omdat Egypte het eerste Arabische land met een eigen telecommunicatiesateliet was, werden deze zenders en hun programma's intensief bekeken door het grootste deel van de hele Arabische wereld en hoewel minder uitgesproken dan in het verleden, blijft de Egyptische televisieindustrie nog steeds de belangrijkste in de regio.