Kunst


Uiteraard heeft het grootste deel van de mensen het over de kunst van het antieke Egypte wanneer we dit onderwerp aanhalen. Ook al doen we hiermee onrecht aan de hedendaagse kunstenaars van het land, die zeker nier minder bedreven zijn dan hun voorvaderen (kijk maar eens rond in de vele souvenirwinkeltjes om jezelf hiervan te overtuigen), het biedt ons al meer dan voldoende inhoud om deze rubriek te vullen.

De meest opvallende en duurbare kunstvorm die ons uit de oudheid is bewaardgebleven, is de architectuur. Ook hierin is er een enorme evolutie zichtbaar, denk maar aan de overgang van steeds grotere piramides naar enorm complexe graftempels en uiteindelijk naar in de rots uitgehouwen en met prachtig gekleurde reliëfs versierde graftombes. Dit zijn weliswaar de meest bekende resterende bouwwerken uit deze periode, maar er blijven er nog veel meer te bezichtigen, zoals de zoutforten in de afgelegen oases en verschillende authentieke dorpjes en strafkampen overal verspreid over het Egyptische grondgebied. Voorts hebben ook de Romeinse, Arabische en Ottomaanse overheersers enorm veel bijgebouwd, elk in hun eigen opmerkelijke stijlen.

Papyrus

Waarschijnlijk de meest bekende kunstvorm, en één die je nog steeds terugvindt in de vele souvenirwinkeltjes, is het papyrus. Dit was het materiaal, gemaakt van een heden ten dage in het wild uitgestorven moerasplant, dat door de oude Egyptenaren gebruikt werd om op te schrijven en schilderen. Ze werden voor alle denkbare zaken aangewend, zowel administratie, religie als vrijetijdsbesteding.

In tegenstelling tot de meeste andere primitieve beschavingen, werden in Egypte de meeste potten vervaardigd uit het zachte alabaster of zeepsteen, in plaats van klei vorm te geven op een pottenbakkerswiel en nadien te bakken in een oven. Hierdoor werden deze kunstenaars uiteraard ook zeer bedreven in het uithouwen van allerhande standbeelden, die uiteindelijk leidden tot de reusachtige kolossen van Memnon in Luxor en de tempel van Abu Simbel.

Hierogliefen

In feite kunnen we literatuur en schilderkunst, in onze tijd twee zeer verschillende kunstvormen, als één enkele kunstvorm beschouwen in het Oude Egypte. Het alfabet bestond immers uit honderden ingewikkelde hiërogliefen die allen nauwgezet en gedetailleerd moesten geschilderd worden op papyrus of op een geplaasterde wand. Vooral van de wandschilderingen zijn zeer veel prachtige voorbeelden bewaard gebleven in de vele resterende graftombes en tempels uit de oudheid.